De Vrije Blick, CITYBEATS en De Sleutels hebben het vertrouwen gekregen de kernwaarden van de Congregatie een toekomst te bieden. Aan de hand van de visie van de Congregatie wordt de locatie de aankomende jaren grootschalig getransformeerd en verduurzaamd. In de tussentijd blijft het complex in gebruik door de zusters en zorgorganisatie Marente.

De Congregatie
De Congregatie in Huize Bijdorp neemt geen nieuwe zusters meer aan en wordt steeds kleiner door de sterfte van haar leden. Er zijn nu nog 27 zuster en vijf paters variërend in de leeftijd van 67 tot 106 jaar. De Congregatie wil op Huize Bijdorp blijven totdat de laatste zuster of pater overlijdt. “Nu de zusters en paters op leeftijd komen en vinden ze het tijd hun nalatenschap, levenswijsheden en toekomstvisie over te dragen aan volgende generaties”, vertelt Rob Vester van Citybeats. “Wij beschouwen het als een eer om daaraan bij te dragen.”

“We dragen ons religieus erfgoed over in de overtuiging dat ons gedachtegoed van gezamenlijkheid, naastenliefde en gastvrijheid samen met de natuurhistorische waarde van Huize Bijdorp gewaarborgd blijven”, zegt Overste en Zuster Regina. “Deze historische buitenplaats, tussen de Veurseweg en de Vliet, is straks voor iedereen toegankelijk. Een baken van rust, zingeving en spiritualiteit. De aandacht voor zorg en onderwijs blijft, want veel zusters hebben zelf les gegeven en gewerkt in de verpleging. Na bijna anderhalve eeuw is dit het eind van een tijdperk, maar ook het begin van een duurzame toekomst en een mooie samenwerking met De Vrije Blick en ontwikkelaar Citybeats. Ze hebben de opgave voor Huize Bijdorp goed begrepen, zijn maatschappelijk betrokken en respecteren het gedachtengoed van de zusters.”

De toekomst van Huize Bijdorp
Buitenplaats Huize Bijdorp is een uniek landgoed met een moestuin, boomgaard, gras- en hooilanden, houtwallen, parkbos, kapel en een begraafplaats. Huize Bijdorp blijft een groene oase voor ontspanning, bezinning en zingeving. Een plek waar je weg – van de hectiek – tot rust komt. Een geborgen omgeving waar iedereen – jong en oud – zich thuis en welkom voelt en waar kwetsbaren beschermd kunnen wonen. Er liggen plannen voor woningen, ruimte voor dagbesteding en onderwijs, horeca in de Orangerie en de verkoop van lokale, ambachtelijke producten.

Het programma
Huize Bijdorp krijgt een maatschappelijk programma, met ruimte voor dagbesteding, onderwijs, horeca, en in totaal 187 woon/zorgeenheden waarvan o.a. 40% zorg en 25% sociaal huur.